Cyperaceae - Sás félék

2010.02.18. 16:34

Rhizóma vagy tarack a raktározó szerv. Lágyszárú és mérsékeltövi növények. A növekedés szerint két típusát különítjük el: a) intravaginalis: az új hajtás a korábbi levélhüvelyében fejlődik. Az eredménye tömött, gyepes zsámbékos lesz. b) extravaginalis: az új hajtás áttöri a levélhüvelyt. A végeredmény egy lazább, tarack jellegű gyep.

Két alcsaládja:

Cyperoideae - Palka félék

A levélállás szórt, a levélhüvely zárt. "A kákán is csomót keres" közmondás magyarázata az, hogy a növény nóduszai nagyon sűrűn helyezkednek el a tövénél, viszont a legfelső intenódium megnyúlt és ez az amit látunk az egész szárból. A virágai mindíg kétivarúak, a porzó és a termőlevelek egy körben helyezkednek el. A takaró levelek erősen redukáltak, hosszú szőrösek vagy rövid tüskeszerűek lehetnek. A virágon fellevél (murva) található. A leggyakoribb virágzat az ecset.

Schoenoplectus lacustris - tavi káka

Mocsarakban, álló vagy lassú folyású vizekben fordul elő. Az ecset virágzata laza, füzérkékből áll és a fellevél túlnövi.

Scirpus sylvaticus - erdei káka

Forráslápokban, láperdőkben él. Kis füzérkéi 2-5-ös csomókban találhatók az ecsetágakon, mivel a virágok teneglyei eltérő hosszúak zért kuszának tűnik a virágzat. Akár fél méter magasra is megnőhet.

 

Bolboschoenus maritinus -  sziki káka (zsióka)

Sós helyek, szíkes mocsarak növénye. Az ecset virágzata szinte ülő, zárt. A levéllemeze lapított és hosszú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caricoideae - sás félék

A levélállás szórt, a levélhüvely zárt. Három élű szár jellemző. A virágok csupaszok, de fellevél van. Egy ivarú egylaki virágai vannak. A porzós virág 3 porzót és egy pelyva levelet tartalmaz, a termős egy elágazó bibét melyet tömlő vesz kökül. A női virágokban is van pelyva. Szemtermés a jellemző, de a kialakításában a tömlő is részt vesz, ezért szütyő áltermésnek hívjuk. A levél lapított, lemez szerű.

Két fajtája van a tüsző virágzatnak ebben a csoportban:

1: Homogén: vagy csak termős vagy csak porzós virágok vannak a füzérben, ezért ránézésre két különböző füzér van ezért heterostachyusnak nevezzük. A női virágok alul vannak vastagok és rövidek, míg a porzósok csúcsi helyzetűek, vékonyak és hosszúak.

2: Heterogén: a két nem egy füzérkében van, homostachyus.

Carex stenophylla - keskenylevelű sás

Száraz gyepekben, homokon fordul elő. Kis növény, levele 1-2 mm széles. 2-es virágzat (de a porzók a virágzat csúcsán vannak).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carex vulpina - rókasás

Nedves helyeken, mocsarakon, réteken fordul elő. A szára háromszögű, a töve rostokban szétfoszlik. 2-es típusú füzére van, mely tömött, sok füzérkés és vörösesbarna murvalevelei vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carex humilis - lappangó sás

Száraz gyepek növénye. 1-es típusú virágzata van, porzós füzérke a csúcsán, a termős lejjebb a szárhoz lapulva található meg, a kilógó bibeszálak látszanak. A murvalevelei barnák, szegélyük hártyás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carex pilosa - bükksás

Üde erdei faj. 1-es típusú virágzat, porzós a tetején, termős virágok hosszú nyélen a elállnak a szártól. Levéllemez szélesebb, A növény 20-30 cm magasra megnőhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carex acutiformis - mocsári sás

Mocsarakban honos. 1-es típusú virágzat, füzérkéi igen nagyok, hosszú, keskeny hím és rövid, vastag női virágai vannak. Levéllemez 0,5 cm-nél szélesebb, a növény az 1 méteres magasságot is elérheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://fraudator.blog.hu/api/trackback/id/tr481770833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása