A gerincvelő pályái

2010.02.13. 18:12

A gerincvelőben a fehérállomány kint (substantia alba), a szürke állomány (substantia grisea) bent található. Szürkeállomány melső szarvában főleg motoros neuronok vannak, hátsó  szarvában pedig afferens neuronok. Az összes itt található neuron kb 70%-a interneuron.

Fehérállomány

3 kötegből áll, funiculus posterior, lateralis et anterior. Ezekben az alábbi pályák találhatók.

Funiculus poterior:

fasciculus gracilis - felszálló pályák a lumbalis, sacralis és coccygealis testszelvényekből.

fasciculus cuneatus - felszálló pályák a thoracalis és cervicalis testszelvényekből. (Ezért ez a köteg csak ezekben a magasságokban található meg.)

Összeségében bőrből, végtagok izmaiból és inaiból valamint zsigerekből futnak be ide afferenc rostok. Innen magvakba (nucleus gracilic et cuneatus) érkeznek, a thalamusban kereszteződnek át és végül a somatosensoros érzőkéregbe jutnak.

Funiculus lateralis:

Érző és leszálló mozgató pályák is találhatók itt.

tractus spinocerebellaris anterior - alsó végtagi receptorokból eredő rostok.

tractus spinocerebellaris posterior - gerincvelő hátsó szarvtövi részén lévő Clarke-oszlopból erednek. Idegsejtjei hátsóvégtagból és törzsizomzatból valamint pyramispályákból kap afferenseket.

anterolateralis köteg - mechanosensoros impulzusokat valamint hő és fájdalomérzetet vezet a thalamusba.

tractus reticulospinalis - ez már leszálló pálya. Az agytörzsben található formatio reticularisból indul és gerincvelői szürkeállományban interneuronokon végződik. A törzsdúci motoros rendszer egyik végrehajtó pályája. Akarattól független végtagmozgásokért és az axiális izmok mozdatásáért felelős.

tractus rubospinalis - a nucleus ruberből ered, szintén interneuronokon végződik a gerincvelő szürkeállományában. A végtagizmok akaratlagos kontrakciójáért felel.

tractus corticospinalis cruciatus - az agykéregből eredő pyramisrostoknak azon csoportja, amelyek a nyultvelő elülső kötegéből a pyramispálya kereszteződésben a gerincvelő lateralis kötegébe térnek. Magyarán egy motoros fályaköteg a pyramispályákból. Akaratlagos, precíz mozgásokért felel.

Funiculus anterior:

Leszálló pályákat találunk itt.

tractus corticospinalis directus - a pyramisrostok helyben maradó (nem kereszteződő) kötege. De adott gerincvelői szelvényben kapcsolatot létesít egymással a két különböző oldali köteg.

tractus tectospinalis - emberben fejletlen, de azokban az állatokban ahol az optikus reflexek fontosak igen fejlett lehet. Tectum opticumból ered, sensoros integratív és motoros középagyi részből veszi kezdetét. Emberben az a pálya a colliculus superiorból ered. Ez a terület homológ a tectum opticummal. Nyakizmokat irányítják az innen érkező ingerületek, ezzel a szem- és fejmozgásokra hat.

tractus vestibulospinalis - a nyúltvelő és a híd határán lévő vestibularis magokból ered. Az egyensúly, a tónus és a testtartás szabályzásában játszik szerepet.

tractus olivospinalis - a nyúltvelői nucleus olivaris inferiorisból ered.

fasciculus longitudialis medialis - a kisaggyal és a vestibularis rendszerrel. A belsőfül egyensúlyérző receporainak ingerületeit vezeti el a külső szemmozgató izmokba valamint a gerincvelő nyaki segmentumainak motoros apparátusához. Tehát a vestibularis rendszer által vezérelt szem- és fejmozgások jeleit vezeti és kiegészíti a III. IV. VI. agyidegek működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://fraudator.blog.hu/api/trackback/id/tr491755320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása