Orchidaceae - Orchidea félék

2010.02.13. 15:06

(R: Asparagales)

Mindegyik faj védett. Hatalmas diverzitás. Trópusokon epifiton növények, nálunk talajlakók. A magház alsóállású. Porzó és termőtáj gynostemiummá nő össze. Jellemző a végletekug elmenő alkalmazkodás a rovarmegporzáshoz. A porzók száma ezért is kevés. 2*3 lepelből álló virágok jellemzőek. A belső lepelkörben mézajak (labellum) található. Ez az a hely ahova a rovar leszéll, általában élénk színű. A külső körből vitorla vagy sisak alakul ki. A pollen egy csomóban található meg, ez a pollinium. A bibekarélyban (viscidium) helyezkedik el egy kis nyélen. A viscidium és a pollinium együtt alkotja a pollinariumot. A virág teljes kifejlődéséig 180°-ot tekeredik. A termésük tok, mely kizárólag micéliummal csírázik, mivel a saját tápanyag tartalma elenyésző. Raktározó szerve ikergumó, melyek közűl egyik mindíg éppen teli van a másik pedig üres. Az ikergumók alakja fajspecifikus.

Neottia nidus-avis - madárfészek

Hegyi üde lomberdei faj. Korhadékon található meg. Az egész virág hússzínű, a mézajak kettéhasadt és középen levágott. Virágzata tömött fürt, érdekessége, hogy az alsó virágok szinte magányoasn állnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platanthera bifolia - kétlevelű sarkvirág

Két darab tőlevele van, a lepellevelek fehérek, a mézajak fosszú, keskeny és osztatlan. Szintén hosszú a sarkantyúja a virágnak. Szenderek porozzák be. Az ikergumója répa alakú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cephalanthera longifolia - kardos madársisak

A lepel levelek zártak, összehajlók, a labellum hegye sárga. A levele hosszúkás lándzsás. Látható a virág 180°-os tekeredése. A murvalevél rövid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epipactis helleborine - széleslevelű nőszőfű

Üde lomberdei faj. Lepel levelei rózsás zöldesek, a mézajak öblös. A virág belseje sötétbarna. A murvalevél hosszú.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dactylorhiza incarnata - hússzínű ujjaskozsbor

Mocsaras területeken fordul elő. Lepellevelei a rózsaszín és a lila különböző árnyalatait mutatják, a mézajak mintás. A murvalevél is lilás, nagyon hosszú. Tőlevél folyamatosan szélesedik. A növény 30-40 cm magas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orchis morio - agárkosbor

Száraz gyepek faja. A sisak belseje zöld-fehér sávos, külső felszíne rózsás. sarkantyúja el- és feláll. A virág labelluma kéthasábú.

 

 

 

 

 

 

 

 

Orchis purpurea - bíboros kosbor

Száraz tölgyesekben honos. A sisak sötétebb lila, a labelluma bonyolult: három lebenyre tagolt és a középső még hasított. A mézajkon mélylila palillák találhatók. A bíbor szín a virágzati kocsányon lefut.

A bejegyzés trackback címe:

https://fraudator.blog.hu/api/trackback/id/tr31754856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása